7 november 2017

InScience is hét Nederlands filmfestival voor de wetenschapsfilm. Het festival heeft zich als doel gesteld om het maatschappelijk belang van de wetenschap voor een breed publiek zichtbaar te maken door middel van de kunstvorm film. Dit jaar trekken de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en het festival gezamenlijk op. In de programmering van het festival zijn een vijftal films door de NWA geselecteerd die het publiek meer inzicht geven in het onderzoek van nu en in de toekomst.

Het zeer diverse filmprogramma, de aanwezigheid van een omvangrijk festivalpubliek en meer dan 200 nationale en internationale wetenschappers en filmprofessionals (regisseurs, filmproducenten, journalisten) veranderen Nijmegen tijdens InScience Dutch International Science Film Festival in een ontmoetingsplaats voor het uitwisselen van nieuwe inzichten.

In de programmering van het festival zijn een vijftal films door de Nationale Wetenschapsagenda geselecteerd. Bij deze films zijn enkele bij de NWA betrokken wetenschappers uitgenodigd voor een lezing, debat of q&a-sessie om hun licht te schijnen op de film en inzicht te geven in de actuele ontwikkelingen binnen hun onderzoeksgebied.

Dit zijn de geselecteerde films:

Photon
Wat weten we en wat weten we niet? Deze ongewone en uitzonderlijke documentaire visualiseert de menselijke kennis over het universum, de evolutie en het leven. Het ontstaan van het universum in oneindig perspectief.
Theo Rasing (RU) verbonden aan de route Quantum/Nano-revolutie van de Nationale Wetenschapsagenda deelt zijn kennis over de natuurwetenschappen.
Vertoning donderdag 9 november om 18.15 uur.

Pre-Crime
Wat als we een moord van morgen vandaag kunnen voorkomen? Nieuwe politietechnieken maken het mogelijk om te voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat een persoon slachtoffer of dader van een misdaad wordt. Maar mag je mensen oppakken op basis van voorspellingen en hoeveel vrijheid zijn we bereid in te leveren? De documentaire Pre-Crime laat zien dat het in de Verenigde Staten al gebeurt.
Wetenschapsfilosoof Ton Derksen vertelt over zijn expertise justitiële dwalingen. Hij werd onder andere bekend door zijn activiteiten om tot herziening te komen van de zaak-Lucia de Berk.
Vertoning op vrijdag 10 november 16.15 uur.

The Testament
Yoel, een nauwkeurige historicus, leidt een belangrijk debat tegen de ontkenners van de Holocaust. Tot hij ontdekt dat zijn moeder een valse identiteit heeft. Een mysterie over een man die bereid is alles te riskeren om de waarheid te ontdekken.
Hester Dibbits (EUR en Reinwardt Academie), boegbeeld van de erfgoed-route Levend Verleden van de Nationale Wetenschapsagenda, vertelt over de omgang met cultureel en historisch erfgoed.
Vertoning op vrijdag 10 november 16.30 uur.

Resilience
Jonge kinderen zijn veerkrachtig. Maar traumatische kinderervaringen worden steeds vaker gekoppeld aan slechte gewoonten en aandoeningen op latere leeftijd. Resilience gaat over de opkomst van een nieuwe beweging onder kinderartsen, therapeuten, opvoeders en gemeenschappen.
Wat speelt er zich allemaal af in het brein van een opgroeiend kind? Lucres Nauta (VUmc) verbonden aan de NWA-route NeuroLabNL onderzoekt hoe kinderen zich ontwikkelen. Hoe denkt zij over de nieuwe aanpak uit Resilience?
Vertoning op zaterdag 11 november om 11.15 uur.

The Farthest
Voyager is het meest dappere project in de menselijke geschiedenis en één van de grootste successen van de mensheid. Met meer dan 19 miljard kilometers zijn Voyager 1 en 2 de eerste door de mens gemaakte objecten die de diepe ruimte hebben bereikt. Opgebouwd uit animaties, interviews en nooit eerder vertoonde archiefbeelden is The Farthest een viering van een gouden eeuw van nieuwsgierigheid, exploratie en de wil om naar de ruimte te kijken en te vragen ‘’waarom niet?’’.
De filmmaker Emer Reynolds vertelt waarom hij deze film heeft gemaakt. Carsten Dominik (UvA), betrokken bij de route De oorsprong van het leven – op aarde en in het heelal van de Nationale Wetenschapsagenda, legt de betekenis van de Voyager uit voor het begrip van ons zonnestelsel.
Vertoning op zaterdag 11 november om 13.30 uur.

 

Bekijk het volledige programma op de website van InScience