6 december 2018, 11:00 – 17:00 uur
Locatie: KWR Water Cycle Research Institute

De monitoring van de volksgezondheid is een heel belangrijk onderdeel van de activiteiten van de overheid, wiens doel is de fysieke en psychische gezondheid van de bevolking te meten, veranderingen op te sporen en het effect van programma en beleid in te schatten die hun gezondheidstoestand zullen verbeteren.

Echter, de algemene toestand van een bevolking snel en betrouwbaar beoordelen blijft een grote uitdaging. Gebaseerd op de noodzaak van een op bewijs gebaseerd volksgezondheidsmodel en het One Health initiatief, dat streeft naar het bevorderen van een interdisciplinaire benadering om de volksgezondheid te verbeteren, pakt ons voorstel “SewHealth – Advancing wastewater-based epidemiology (WBE) towards a comprehensive community-wide health indicator” deze uitdagingen aan. We stellen een snelle en goedkope benadering voor om de volksgezondheid op gemeentelijk niveau te schatten voor heel Nederland. Ons voorstel is gebaseerd op het principe dat specifieke biomarkers die in afvalwater gemeten worden een beeld geven van wat een gemeenschap geconsumeerd heeft of waaraan het blootgesteld is. Door het meten en kwantificeren van deze biomarkers in het influent van de 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland, kunnen we de actuele  gezondheidstoestand op verschillende niveaus monitoren (bv. gemeente, regionaal en nationaal). Door het selecteren van verschillende relevante biomarkers, kunnen we factoren meten.

  1. de levensstijl, bv. de consumptie van alcohol, tabak of drugs;
  2. eetgewoontes, door het meten van voedsel biomarkers;
  3. ziekte en blootstelling, door het meten van bv. farmaceutica, chemicaliën, endogene biomarkers, en microbiologische indicatoren.

Aanmelden kan via de website van KWR Water. 

Organisator: Nieuwegein