13 december 2017, 20.15-22.15 uur
Locatie: Theater De Wijer in Boxmeer
Prijs: 10,00 euro
Website: http://sciencebattle.nl/index.php/events/

De Nationale Wetenschapsagenda en ScienceBattle trekken gezamenlijk op het komende jaar. De laagdrempelige manier waarop wetenschap, landelijk en op aansprekende wijze door ScienceBattle in theaters onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek, spreekt zeer tot onze verbeelding. Daarbij is het motto ‘alle antwoorden op niet gestelde vragen’ een mooie aanvulling op ‘stel je vraag aan de wetenschap’, het uitgangspunt van de NWA.

Promovendi strijden op een podium voor een groot publiek en vertellen in tien minuten waar hun onderzoek over gaat. Geregeld zullen vragen gesteld aan de Nationale Wetenschapsagenda voorbijkomen en onderzoekers betrokken bij de NWA-routes zullen een podium krijgen in de shows.

Kortom: Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit wetenschappelijk onderzoek in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal.

Nieuwsgierig? Kom ook eens kijken bij een van de shows!
Bijvoorbeeld op 13 december van 20.15-22.15 uur in De Weijer in Boxmeer | €10

Met deze keer:

  • Als je op leeftijd bent of tot de gevarenzone behoort kun je zo maar het loodje leggen door een longontsteking. Renske van Raaphorst (Universiteit van Groningen) onderzoekt de bacterie die hiervoor verantwoordelijk is. Ze tuurt in het kleine organisme en ontdekte dat ze van binnen veel beter georganiseerd zijn dan verwacht.
  • Als we iets beslissen kan dat in een fractie van een seconde. In die korte tijd gebeurt er in de hersenen zo veel, dat we een heel leven nodig hebben om dat te snappen. Feline Lindhout (Universiteit Utrecht) zoomt in op de slimme cellen en helpt ons op weg om er een beetje van te begrijpen.
  • Hoe kun je efficiënt zwemmen wanneer je heel klein bent? Met die vraag houdt Bram Bet (Universiteit Utrecht) zich bezig. Hij bestudeert de beweging van superkleine deeltjes die straks misschien wel jouw leven redden.
  • Veel mensen zouden best gebruik willen maken van schonere energiebronnen, maar zonnepanelen op het dak zetten is dan net een stap te ver. Michiel de Jong (TU Delft) werkt aan een oplossing die veel eenvoudiger is: haal de stroom gewoon uit je raam!
  • En speciale gast professor Harold Bekkering (Radboud Universiteit).

Kijk hier alvast een promo van ScienceBattle en tot in de zaal!

 

Organisator: ScienceBattle (partner van de Nationale Wetenschapsagenda)