Vandaag de dag hebben we te maken met grote maatschappelijke, culturele en natuurlijke
veranderingen. Klimaatverandering, demografische ontwikkelingen, covid-19, thuiswerken en
veranderde mobiliteit dwingen ons na te denken over de toekomst van onze leefomgeving: van
architectuur, naar wijk, naar stad en landschap. De gebouwde omgeving vraagt om aanpassingen,
verduurzaming, onderhoud en mogelijk zelfs afbraak. In deze veranderende omgeving staat het
gebouwde erfgoed uit de periode 1965-1990 in toenemende mate onder druk. Tegelijk biedt deze
architectuur een sterke persoonlijke en collectieve identiteit die verband houdt met zijn sociaalculturele
geschiedenis, totstandkoming en gebruikers. Ze is geliefd maar ook gehaat, ze wordt
gekoesterd maar ook gemeden, de experimentele woningbouw, bloemkoolwijken,
stadsvernieuwing, groeikernen, recreatieparken, (spiegelende) kantoren, winkelcentra en universitaire campussen. Maar er is over deze periode ook nog veel onbekend. De omgang met de
gebouwde omgeving 1965-1990 vraagt om onderzoek naar kaders, criteria en instrumenten die
recht doen aan enerzijds de specifieke historische, sociaal-culturele, demografische en
architectonische achtergronden van deze periode, en anderzijds de eisen die hieraan vandaag de
dag worden gesteld. Hoe kan dit erfgoed worden ingezet bij de toekomstige ruimtelijke opgaven en
aansluiten bij verduurzaming, verstedelijking, energietransitie en woon- en gebruikskwaliteit?
Deze matchmakingbijeenkomst heeft als doel partijen te vinden die zich willen aansluiten bij ons
consortium van vertegenwoordigers uit het ruimtelijke erfgoedveld, met het oog op het indienen
van een subsidieaanvraag voor de NWA-ORC 2020/21.
Wij nodigen deelnemers uit om een actieve bijdrage te leveren en actuele vragen aan te dragen
die verband houden met de transformatie en de toekomst van de gebouwde omgeving uit deze
periode. De bijeenkomst staat open voor onderzoekers, professionals en vertegenwoordigers van
organisaties die vanuit hun eigen achtergrond of werkveld te maken hebben met deze
problematiek. We starten plenair en zullen de discussie aanscherpen in een aantal deelgroepen. De
uitkomsten van de groepsbesprekingen moeten leiden tot de formulering van haalbare en concrete
onderzoeksvragen– en methodes. Omdat de fysieke aanwezigheid bij de bijeenkomst is beperkt tot
maximaal 25 deelnemers, wordt ook voorzien in digitale deelname. Daarom zal een selectie worden
gemaakt. We nodigen u uit om voor uw aanwezigheid en bijdrage een motivatie (max 50-100
woorden) tot 21 september in te dienen bij j.fraune@tudelft.nl.

Zou jij een computer in plaats van een rechter een vonnis laten vellen? En hoeveel risico’s zou jij nemen om klimaatverandering tegen te gaan? Voor welke dilemma’s gaat dit in de toekomst zorgen? Het publiek kiest via een smartphone welke afslag Robin neemt en beïnvloedt daarmee het verloop van de film, en het verhaal van Robin.

Op vrijdag 4 oktober gaat de interactieve animatiefilm ROBIN in première tijdens de Nacht van de Wetenschap op 4 locaties – jij bepaalt aan de hand van dilemma’s de levensloop van Robin! Kom ook, en schrijf geen geschiedenis, maar de toekomst! Toegang is gratis, maar meld je wel even aan via www.wetenschapsnacht.nl

Het Ambacht in Beeld Festival 2019

28 & 29 september 2019, 11.00 – 18.00 uur

Toegang gratis, tickets voor workshops & masterclasses zijn vanaf 1 september te koop via de website en tijdens het festival ter plaatse bij de info & ticketbalie.

Jaarlijks is er in september een groots live evenement in De Hallen in Amsterdam, met workshops, masterclasses, demonstraties en performances.

“Kom kijken, beleven, luisteren, bewonderen, leren, proberen en vooral: zelf maken.” Het festival richt zich expliciet op ambachtelijk meesterschap, met ambachtslieden uit binnen- en buitenland die hun kennis delen met het publiek van alle leeftijden.

De Passage van De Hallen wordt tijdens het festival omgetoverd tot interactieve, openbare werkplaats. Er zijn demonstraties, workshops voor alle leeftijden en performances van kunstenaars die zich door ambacht laten beïnvloeden. Voor studenten, professionals en andere geïnteresseerden zijn er verdiepende masterclasses door internationale meesters. In de Filmhallen heeft de openingsavond plaats en is er op zondagochtend een filmprogramma van korte ambachtsfilms, gemaakt door basisschoolleerlingen in heel Nederland.

InScience is hét Nederlands filmfestival voor de wetenschapsfilm. Het festival heeft zich als doel gesteld om het maatschappelijk belang van de wetenschap voor een breed publiek zichtbaar te maken door middel van de kunstvorm film. Dit jaar trekken de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en het festival gezamenlijk op. In de programmering van het festival zijn een vijftal films door de NWA geselecteerd die het publiek meer inzicht geven in het onderzoek van nu en in de toekomst.

Het zeer diverse filmprogramma, de aanwezigheid van een omvangrijk festivalpubliek en meer dan 200 nationale en internationale wetenschappers en filmprofessionals (regisseurs, filmproducenten, journalisten) veranderen Nijmegen tijdens InScience Dutch International Science Film Festival in een ontmoetingsplaats voor het uitwisselen van nieuwe inzichten.

In de programmering van het festival zijn een vijftal films door de Nationale Wetenschapsagenda geselecteerd. Bij deze films zijn enkele bij de NWA betrokken wetenschappers uitgenodigd voor een lezing, debat of q&a-sessie om zo hun licht te schijnen op de film en het publiek te informeren over de ontwikkelingen binnen hun onderzoeksgebied.

Dit zijn de geselecteerde films:

Photon
Wat weten we en wat weten we niet? Deze ongewone en uitzonderlijke documentaire visualiseert de menselijke kennis over het universum, de evolutie en het leven. Het ontstaan van het universum in oneindig perspectief.
Theo Rasing (RU) verbonden aan de route Quantum/Nano-revolutie van de Nationale Wetenschapsagenda deelt zijn kennis over de natuurwetenschappen.
Vertoning donderdag 9 november om 18.15 uur.

Pre-Crime
Wat als we een moord van morgen vandaag kunnen voorkomen? Nieuwe politietechnieken maken het mogelijk om te voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat een persoon slachtoffer of dader van een misdaad wordt. Maar mag je mensen oppakken op basis van voorspellingen en hoeveel vrijheid zijn we bereid in te leveren? De documentaire Pre-Crime laat zien dat het in de Verenigde Staten al gebeurt.
Wetenschapsfilosoof Ton Derksen vertelt over zijn expertise justitiële dwalingen. Hij werd onder andere bekend door zijn activiteiten om tot herziening te komen van de zaak-Lucia de Berk.
Vertoning op vrijdag 10 november 16.15 uur.

The Testament
Yoel, een nauwkeurige historicus, leidt een belangrijk debat tegen de ontkenners van de Holocaust. Tot hij ontdekt dat zijn moeder een valse identiteit heeft. Een mysterie over een man die bereid is alles te riskeren om de waarheid te ontdekken.
Hester Dibbits (EUR en Reinwardt Academie), boegbeeld van de erfgoed-route Levend Verleden van de Nationale Wetenschapsagenda, vertelt over de omgang met cultureel en historisch erfgoed.
Vertoning op vrijdag 10 november 16.30 uur.

Resilience
Jonge kinderen zijn veerkrachtig. Maar traumatische kinderervaringen worden steeds vaker gekoppeld aan slechte gewoonten en aandoeningen op latere leeftijd. Resilience gaat over de opkomst van een nieuwe beweging onder kinderartsen, therapeuten, opvoeders en gemeenschappen.
Wat speelt er zich allemaal af in het brein van een opgroeiend kind? Lucres Nauta (VUmc) verbonden aan de NWA-route NeuroLabNL onderzoekt hoe kinderen zich ontwikkelen. Hoe denkt zij over de nieuwe aanpak uit Resilience?
Vertoning op zaterdag 11 november om 11.15 uur.

The Farthest
Voyager is het meest dappere project in de menselijke geschiedenis en één van de grootste successen van de mensheid. Met meer dan 19 miljard kilometers zijn Voyager 1 en 2 de eerste door de mens gemaakte objecten die de diepe ruimte hebben bereikt. Opgebouwd uit animaties, interviews en nooit eerder vertoonde archiefbeelden is The Farthest een viering van een gouden eeuw van nieuwsgierigheid, exploratie en de wil om naar de ruimte te kijken en te vragen ‘’waarom niet?’’.
De filmmaker Emer Reynolds vertelt waarom hij deze film heeft gemaakt. Carsten Dominik (UvA), betrokken bij de route De oorsprong van het leven – op aarde en in het heelal van de Nationale Wetenschapsagenda, legt de betekenis van de Voyager uit voor het begrip van ons zonnestelsel.
Vertoning op zaterdag 11 november om 13.30 uur.

Bekijk het volledige programma

 

 

 

Muziek is overal om ons heen, ook in wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de Nacht van de Wetenschap nemen onderzoekers je mee op een spannende, oorstrelende expeditie en krijg je antwoord op verschillende vragen. Kun je geluid filmen? Wat doet muziek met je brein? Welke rol speelt muziek in de gezondheidszorg? Op deze en meer vragen krijg je antwoord tijdens een muzikale reis door de wetenschap. De Nacht van de wetenschap vindt tegelijkertijd plaats in de Centrale Bibliotheek van Utrecht en Den Haag en wordt georganiseerd door NWO, ZonMw en de Nationale Wetenschapsagenda. Op de website Nacht van de Wetenschap vind je meer informatie over het programma, de sprekers en hoe je kaartjes kunt kopen (€7,50 incl. drankje).

Nacht van de Wetenschap

In samenwerking met NWO en de Nationale Wetenschapsagenda organiseert SPUI25 een lezing over de ingediende NWA-vragen over beschavingen.

Wordt een beschaving altijd maar beter? Deze vraag staat centraal in de tweede van een reeks van drie bijeenkomsten rondom de Nationale Wetenschapsagenda. Deze avond gaan onderzoekers Raf de Bont en Raphael Hunsucker met elkaar in gesprek. Mieke van der Weij zal de avond modereren.

Aanmelden via http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2017/06/be…

Een feestelijke Avond van de Wetenschap met de beste wetenschappers van Nederland. We presenteren het boek ‘Hoe zwaar is licht’ met 100 antwoorden op de meest uiteenlopende vragen die zijn voortgekomen uit de Nationale Wetenschapsagenda. Met: Beatrice de Graaf, Alexander Rinnooy Kan en Louise Gunning. Locatie: Lutherse Kerk, aanmelden via http://www.spui25.nl/programma/item/hoe-zwaar-is-licht.html

De 21ste eeuw is de eeuw van de wetenschap. Op allerlei gebied – gentechnologie, gezondheidszorg, milieu, kunstmatige intelligentie – staan ons grote doorbraken te wachten. Toen Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, ambassadeurs van de Nationale Wetenschapsagenda, alle Nederlanders in 2015 opriepen om alles wat ze altijd al eens aan ‘de wetenschap’ hadden willen vragen in te sturen, had niemand kunnen vermoeden dat Nederland zo massaal aan deze oproep gehoor zou geven. Er kwamen bijna 12.000 vragen binnen.
In het boek Hoe zwaar is licht? beantwoorden de beste wetenschappers uit Nederland – jong, oud, gevestigd, aanstormend, alfa, bèta, gamma – de honderd belangrijkste en meest sprekende vragen aan de wetenschap. Voorzien van schitterend beeldmateriaal biedt dit boek een unieke staalkaart van de stand van zaken van de wetenschap.
Tijdens de Avond van de Wetenschap gaan diverse wetenschappers met elkaar in gesprek over elkaars vakgebied en over de rol van wetenschap in de maatschappij. Geselecteerde vragenstellers van de wetenschapsagenda krijgen de mogelijkheid hun prangende vraag aan de wetenschap voor te leggen.

De Universiteit van Nederland gaat de komende twee jaar een reeks NWA online colleges produceren. De eerste reeks van 5 colleges heeft het thema Energie! De serie wordt woensdag 8 februari a.s. van 20.00 – 22.00 uur opgenomen in ClubAir in Amsterdam. Meer informatie http://www.universiteitvannederland.nl/college-bijwonen/

Hoe kun jij met kattenbakvulling je huis verwarmen?
Door: Prof. dr. ir. David Smeulders

Kunnen we de hele wereld op de energie van de zon laten draaien?
Door: Prof. dr. Wim Sinke

Waarom is je pizza duurder als het bewolkt is?
Door: Prof. dr. ir. Han Slootweg

Waarom kan Nederland niet zonder windenergie?
Door: Prof. dr. Gerard van Bussel

Waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht?
Door: Laetitia Ouillet

Op woensdag 1 juni van 14.00 tot 17.30 vindt in het Academiegebouw in Utrecht het symposium ‘PERSPECTIEF OP DIVERSITEIT’ plaats. Dit symposium is een initiatief van onderzoekscentrum Ercomer (European Research Centre on Migration and Ethnic Relations), verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Het doel van deze middag is het creëren van een dialoog tussen wetenschappers, professionals en andere belangstellenden over culturele diversiteit en discriminatie in scholen, wijken en organisaties. Voor meer informatie over het programma en de workshops zie http://www.ercomer.eu/perspectief-op-diversiteit/.

Wij stellen uw kennis en ervaring zeer op prijs en nodigen u daarom van harte uit om aan deze middag deel te nemen. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via www.ercomer.eu/perspectief-op-diversiteit.

We hopen u te verwelkomen op 1 juni in Utrecht.

ERCOMER, Universiteit Utrecht
http://www.ercomer.eu/

Bestaat de vrije wil? Daarover lopen sinds mensenheugenis de opvattingen uiteen. Zijn wij louter een speelbal van ons brein of zijn wij zelf verantwoordelijk voor ons gedrag? Mogen onze daden ons worden aangerekend? Wat maakt mensen tot wie zij zijn?

Op 11 maart 2016 kruisen vooraanstaande wetenschappers over deze cruciale vragen de degens met elkaar. Daniel Dennett (winnaar van de Erasmusprijs) en cognitie filosoof Marc Slors gaan rechtstreeks in discussie met hersenonderzoeker Dick Swaab en cognitief neurowetenschapper Victor Lamme. Verder treden Peter van Koppen, Marcel Veenman, Bert keizer, Joost Harkink en Hjalmar van Marle aan om de consequenties voor de rechtspraak, de psychiatrie, filosofie, psychologie en het onderwijs te bespreken.

In de pers hebben diverse deelnemers elkaar al te vuur en te zwaard bestreden. Zo stelde Dennet in een interview in de Volkskrant: “Geen vrije wil? Bizar! Belachelijk slecht onderbouwd! Denkfouten die je bij een student zou verwachten… Jullie hebben Dick Swaab en Victor Lamme. Ze komen voor in mijn schurkengalerij van wetenschappers die ernaast zitten.”

Op 11 maart delen zij in de Philharmonie in Haarlem voor het eerst live het podium voor een ‘Final Battle’ over de vrije wil.

Congres ‘Bestaat de vrije wil?’ 11 maart, Philharmonie Haarlem
Knecht van ons brein of Meester over ons gedrag…
Schrijf nu in en gebruik code: VW 229589 die tot 11 februari € 85,- korting biedt op uw registratie.
www.bestaatdevrijewil.nl

Met vriendelijke groet,
De Nationale Wetenschapsagenda