‘‘Het is te laat om simpelweg kritiek op de wereld te leveren. Die kritiek geeft het publiek de sensatie aan de goede kant van de geschiedenis te staan, zonder dat dat verder iets kost. (…) Interessanter is kunst die zich wel bewust is van haar eigen positie, die zich niet wentelt in haar eigen gelijk, en die uitdaagt om de wereld te herinterpreteren.’ (Renzo Martens)
Dagelijks bereikt ons een stroom van ellende via de media. Hoe deal jij met een wereld die in brand staat? Zet jij je televisie uit? Of ga je over tot actie? Wat is jouw positie en wat betekent het om geëngageerd kunstenaar te zijn? Dat we allemaal op de barricaden moeten om ons uit te spreken tegen oorlog, is zeker niet evident.
Tijdens Chaos & Conflict onderzoeken we samen met ervaringsdeskundigen, kunstenaars en wetenschappers wat conflict en oorlog werkelijk betekenen. Wat is de dagelijkse realiteit van oorlog en conflict? Kan conflict tegelijkertijd een verwoestende en een creatieve kracht zijn? Kan kunst gereedschap zijn voor transformatie en genezing na chaos en conflict? En mag een danser nog pirouetten draaien of een musicus de liefde bezingen in de schaduw van het engagement? Is geëngageerde kunst voorspelbaar en een rituele dans?
Deze dag gaat over de persoonlijke consequenties van chaos en conflict voor mensen in het algemeen en voor kunstenaars in het bijzonder. We luisteren naar verhalen van kunstenaars zoals fotograaf Issa Touma die leeft en werkt in Aleppo, theatermaker Bright O.Richards die vluchtte uit Liberia en nu werkt met vluchtelingen, Dorothée Munyaneza die haar ervaringen in Rwanda in dans verwerkt, oorlogsveteraan Tim Berkien en de Sri Lankese conflictbemiddelaar Jeyanty Siva. Maar ook Nederlandse kunstenaars die vanuit hun professie een noodzaak en drang voelen maatschappelijk betrokken projecten te organiseren leveren een bijdrage aan het programma zoals kunstenaars Renzo Martens, Jonas Staal en musicus Merlijn Twaalfhoven.
Op 12 februari bieden wij in en rond Rozet in Arnhem een doorlopend programma met inspirerende lezingen, bevlogen gesprekken, een openbaar debat, optredens, een expo, en nog veel meer.
Met o.a. Brigitte van der Sande (onderzoeker / curator)& Tim Berkien (veteraan Afghanistan/Irak) & Maral Deghati (WARM foundation, Italië)& Natalia-Gluklya Pershina (beeldend kunstenaar, Rusland) & Issa Touma (fotograaf, galerist Aleppo, Syrië), Nazmiye Oral (theatermaker, Female Economy), Hector Aristizabal (theatermaker, activist, psycholoog, therapeut, Columbia/USA), Tom Tlalim (geluidskunstenaar, Israël/UK), Dorothée Munyaneza (dansmaker, Rwanda/Frankrijk), Merlijn Twaalfhoven (componist), Renzo Martens (beeldend kunstenaar), Jeyanthy Siva (internationaal conflictbemiddelaar non-violent communication, Sri Lanka), Jonas Staal (beeldend kunstenaar) & Chris Keulemans (journalist), Manon van Hoeckel (ontwerper) & Henk van Houtum (hoogleraar geopolitiek RU, Nijmegen Centre of Border Research), Claudia Schouten (curator kunstenaarscollectief Motel Spatie) & Janna Ullrich (grafisch ontwerper ArtEZ / Sandberg alumnus) & Victor Yuliev (fotograaf, Rusland), Ruangrupa (Curatoren Sonsbeek 16, Indonesië), Annelys de Veth (grafisch ontwerper) & Mohammad Saleh (ontwerper, Disarming Design, Palestina), Bright O. Richards (theatermaker, New Dutch Connections), Friso van Wiersum (journalist), Yael Vinckx (journalist), Klaas van Egmond (geowetenschapper), Maarten Doorman (filosoof), Sharon Gesthuizen (tweedekamerlid SP).
Wanneer: 12 februari 2016
Tijdstip: 14.30 uur tot 16.30 uur
Locatie: Rozet / Kortestraat 16 Arnhem
De toegang is gratis.
Meer informatie www.studiumgenerale.artez.nl/chaos-conflict