19 april 2016

Waarom zingen vogels nooit vals? Waarom houden we van fonteinen? Waar slaan we onze dromen op? Waarom denk je aan dat waar je juist niet aan wil denken?

Fragment uit het gedicht Weesvragen van Anne Vegter

De Nationale Wetenschapsagenda is, zowel digitaal https://2.wetenschapsagenda.nl/digitale-nationale-wetenschapsagenda/ als in boekvorm beschikbaar. Inmiddels is de tweede druk van het boek verschenen. Deze tweede druk bevat een uitneembare bijlage met een gedicht van Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, geïllustreerd door Geerten Ten Bosch, getiteld weesvragen. De nieuwe dichtregels komen voort uit een inspirerende samenwerking tussen de Nationale Wetenschapsagenda en de Akademie van Kunsten

“Ik vatte een onmiddellijke sympathie op voor de weesvragen, de vragen die buiten de boot vielen. Ik viel op vragen die aan ons knagen en bedacht ook een paar nieuwe die ons uit onze comfortzone helpen. Voorbeeldje: “Wat weten kleuters van het gareel waarin ze lopen?  Wat is het verband tussen scholing en egoïsme?” Ik heb een combinatie gemaakt van eigen vragen en vragen die waren aangereikt door de samenleving. Ik maakte een nieuw cluster van raadsels. Ik hoop dat deze vragen op een dag tot een antwoord dwingen.”

De Nationale Wetenschapsagenda kost 25 euro en is te bestellen via de boekhandel. ISBN 978-90-77875-86-5