27 mei 2019

Het Startimpuls project vierde op donderdag 16 mei een mijlpaal. Hun onderzoeken zijn halverwege. Goed op weg dus. En tijd voor een symposium, startend met een intrigerende lezing van Ron Dahl, professor en expert op het gebied van Ontwikkelingspsychologie en Neurowetenschappen aan de UC Burkeley, Californië.

Laat jongeren in hun waarde, laat ze positief meedenken over de invulling van hun plek in de maatschappij. Dat was één van de boodschappen van Dahl. Hij is een voorstander van positieve interventies op jonge leeftijd. “Zo gaat het ontwikkelingstraject in een vroeg stadium al de goede kant op”.

Vervolgens kregen bezoekers een inkijkje in motivatietools, wearables, producten voor het leren van een tweede taal en nog veel meer. Onderzoekers van het Startimpuls project toonden zo in vier minuten al de voordelen van hun onderzoek voor de samenleving.

Met een onderzoek van NeurolabNL over het ontwikkelende brein werd de avond afgesloten. De onderzoekers communiceren hun bevindingen door naar beleidsbepalers van jeugdstrafrecht. Het geeft daarmee onder andere een blik op de inzet van adolescentenstrafrecht. Directeur-Generaal Marcelis Boereboom (OCW), Pedagogisch directeur Marijke van Genabeek (RJJI) en Professor Ron Dahl verwoordden aan de hand hiervan hun visie op de Neurowetenschappen in beleid en de praktijk. Ze toonden ermee het belang aan van wetenschapscommunicatie naar professionals en de maatschappij.

Foto door Marc de Haan. Voor meer foto’s en informatie, zie het artikel op de website van Startimpuls.