Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan, ambassadeurs van de Nationale Wetenschapsagenda, riepen in 2015 alle Nederlanders op om alles wat ze altijd al eens aan ‘de wetenschap’ hadden willen vragen in te sturen. Er kwamen bijna 12.000 vragen binnen, waarvan 119 over muziek.
Op donderdagavond 18 mei vertelden hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing, muziektherapeut Eveline Messcher en lector Susan van Hooren voor een volle zaal over muzikaliteit, de positieve kracht en de therapeutische of mogelijk genezende werking van muziek. Henkjan Honing is sinds enkele jaren gefascineerd door dit interdisciplinaire vakgebied en werkt ook samen met Erik Scherder en Dick Schwaab. Welke factoren spelen een rol in de perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. De wetenschap weet nog heel weinig hierover, meer onderzoek is dus nodig.
Een online collegereeks van Henkjan Honing over muziekcognitie is te zien op Universiteit van Nederland.
Hoewel nog niet theoretisch onderbouwd ervaart muziektherapeut Eveline Messcher dagelijks wat de kracht van muziek is bij haar cliënten. Maatwerk is hierbij belangrijk. Muziek kan aanzetten tot beweging en het is een middel om met anderen te communiceren. Eveline illustreerde haar ervaringen met enkele filmpjes uit de dagelijkse praktijk.
Susanne van Hooren leidt het lectoraat voor vaktherapieën. Het lectoraat heeft als doel om door middel van onderzoek de kennis over de effecten van vaktherapieën zoals o.a. muziek te vergroten. Er is een toenemende vraag uit de praktijk naar het systematiseren van ervaringskennis, het ontwikkelen van best practices en het evalueren van behandelingseffecten.
Het publiek stelde na afloop vele en uiteenlopende vragen aan de drie experts. Het boek Hoe zwaar is licht? werd cadeau gedaan aan de vraagsteller met de vraag “Kan muziek deels als vervanger dienen in anesthesie” aangezien bewezen is dat het stressniveau aanzienlijk daalt bij het inzetten van muziek.
You must be logged in to post a comment.