Iedereen in Nederland heeft in april 2015 vragen in mogen dienen voor de Nationale Wetenschapsagenda. Al die bijna 12 000 vragen vormen de basis voor de Nationale Wetenschapsagenda. Nu worden scholieren speciaal uitgenodigd om vragen te formuleren met behulp van lesmateriaal over wetenschap en het stellen van goede vragen. Juist om de stem van de wetenschappers van de toekomst te horen introduceren we dit lesprogramma voor scholieren, want meedenken over wetenschappelijke vraagstukken behoort tot de bagage van de burgers van ‘morgen’.
De lessen zijn bedoeld voor leerlingen uit de hogere klassen van vmbo, havo en vwo. Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschap Sander Dekker was vandaag op bezoek bij klas 4 van gymnasium Haganum in Den Haag waar hij een proefles bijwoonde. “Wetenschap zit bij deze scholieren in de genen. Leuk om te zien hoe deze scholieren met wetenschappelijke vragen bezig zijn. Hun nieuwsgierigheid wordt echt aangewakkerd. Zo komen ze meer te weten over de wereld om hen heen.”
De scholieren stelden prikkelende vragen, waaronder; hoe veranderen je smaakpapillen als je ouder wordt? Als er leven is op andere planeten, hoe ziet het DNA er daar dan uit? Wat is de invloed van social media na grote gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs?
De Nationale Wetenschapsagenda voor Scholieren is een initiatief van TechYourFuture, De Praktijk, De Nationale Wetenschapsagenda, Science Center Nemo en de KNAW.