In deze colleges krijg je antwoord op de volgende vragen: Hoe halen we zoveel mogelijk energie uit de zon? Hoe leven we in de toekomst van de wind? Hoe kun jij met kattenbakvulling je huis verwarmen? Waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht? Waarom is je pizza duurder als het bewolkt is?

Hoe halen we zoveel mogelijk energie uit de zon?

Door Wim Sinke

Voor niets gaat de zon op, elke dag weer. En daar kunnen we goed gebruik van maken! Wim Sinke (UvA en ECN) onderzoekt hoe het licht zo goed mogelijk om te zetten is naar energie met behulp van zonnecellen. Hoe ver we al zijn, welke obstakels er zijn en welke mogelijkheden hoor je allemaal in dit college. Luisterend naar het enthousiasme van Wim Sinke (UvA en ECN), krijg je prompt de neiging om meteen je hele dak vol zonnecellen te leggen. Als hoogleraar zonne-energie houdt hij zich bezig met hoe er zoveel mogelijk energie te vangen is uit zonlicht, maar ook met hoe de zonnecel nóg populairder kan worden.

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Al tientallen jaren gaan de rendementen van zonnecellen omhoog, maar het ene type zonnecel is het andere niet. Waar zit de winst voor de wetenschappelijke ontwikkeling? En welke soorten zonnecellen zijn er überhaupt? Lees het op NEMO Kennislink.

Hoe leven we in de toekomst van de wind?

Door Gerard van Bussel

Nederland staat bekend om tulpen, klompen en… molens. Onze molens hebben ons bepaald geen windeieren gelegd. Ook vandaag de dag gebruiken we de kracht van de wind om energie te winnen met moderne windturbines. Die lijken nog wel enigszins op de authentieke molens, maar laat je verbazen door de futuristische opvolgers waarmee Gerard van Bussel (TU Delft) op de proppen komt! Gerard van Bussel (TU Delft) krijgt energie van de wind. Als hoogleraar windenergie weet hij alles van moderne en futuristische windturbines. Ook heeft hij een liefde voor het oude ambacht. Als molenaar met een heus molenaarsdiploma op zak, is hij een van de weinigen die nog een echte, oerHollandse molen mag besturen.

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Nederland is nu nog een beetje traag, maar we gaan snel werk maken van windenergie. Op  NEMO Kennislink lees je meer over de toekomst van windenergie in de Noordzee.

Hoe kun jij met kattenbakvulling je huis verwarmen?

Door David Smeulders

Dit college is niet voor de poes. In de toekomst stoken we onze huizen namelijk warm met een zonnecollector op het dak en een flinke bak kattengrind in de kelder. Hoe dat kan? Dat vertelt David Smeulders (TU Eindhoven) in dit college. Het merendeel van ons energiegebruik is niet elektriciteit, maar warmte. David Smeulders is hoogleraar Energie Technologie (TU Eindhoven) en zoekt naar de beste manier om warmte op te slaan. En geloof ons, daarbij is geen materiaal hem te gek!

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. In Rotterdam werd als onderdeel van het project ‘De Nieuwe Warmteweg’, een buizensysteem van 52 kilometer door de stad getrokken, om zo overtollige warmte te transporteren naar plekken waar het goed gebruikt kan worden. Lees hier meer over op NEMO Kennislink .

Waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht?

Door  Laetitia Ouillet

Met ontsteltenis zag Laetitia Ouillet (TU Eindhoven) voor haar huis een rij nieuwbouwwoningen herrijzen die werden aangesloten op het gasnet. En dat terwijl er zoveel alternatieven zijn! Haar doel is dan ook om op basis van wetenschappelijk onderzoek de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken.De kans is groot dat jij thuis een CV ketel hebt staan. Maar waarom eigenlijk? De meesten van ons stoken ons huis warm met aardgas, waarbij broeikasgas koolstofdioxide vrij komt. Er zijn genoeg andere manieren om onze huizen warm te stoken, dus waarom draaien we de gaskraan niet gewoon dicht? Laetitia Ouillet (TU Eindhoven) vertelt het hele verhaal.

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Waarom worden duurzame technieken niet altijd toegepast? In het nieuwe thema op NEMO Kennislink ‘Naar een duurzame toekomst’ lees je waarom duurzame transities zo langzaam gaan en wat we kunnen doen om ze te versnellen.

Waarom is je pizza duurder als het bewolkt is?

Door Han Slootweg

Allemaal leuk en aardig hoor, duurzame energie, maar wat nu als ik ‘s avonds pizza uit de oven wil eten en een talentenjacht op tv wil kijken? Kan dat dan niet als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Han Slootweg (TU Eindhoven) legt je uit hoe dat samengaat, duurzame energie en ons elektriciteitsnetwerk. Han Slootweg (TU Eindhoven) weet als geen ander hoe een elektriciteitsnetwerk rekening kan houden met een wisselende vraag en aanbod van energie. Dat netwerk functioneert trouwens stiekem best wel goed in Nederland. Nog geen half uur per jaar ligt het eruit. Daar is Han best wel trots op!

Wil je meer weten?
Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.
Hoogleraar elektriciteitsvoorziening Lou van der Sluis (TU Delft) onderzoekt al vijfentwintig jaar lang de wereld achter het stopcontact, want dat er zomaar elektriciteit uit komt is zo eenvoudig nog niet. Voor NEMO Kennislink kijkt hij terug op de ontwikkeling van het elektriciteitsnet.