Foutloze maatwerkproducten in een oplage van één voor de prijs van een massaproduct. Dat is de stip op de horizon voor de industrie van de toekomst. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, zijn er acties vanuit de wetenschap nodig. We moeten intelligente producten en diensten ontwikkelen, flexibele productiesystemen ontwerpen, en technologieën uitvinden die nodig zijn voor nieuwe producten, diensten en fabricagemethoden.

De industrie digitaliseert en automatiseert. Door een combinatie van digitalisering, koppelingen van intelligente systemen en nieuwe technologieën wijzigen niet alleen productieprocessen in de industrie, maar uiteindelijk ook businessmodellen, beroepen en consumptiepatronen. In deze route worden vier gamechangers onderscheiden.

Smart products (personalization) and services (servitization)
Deze gamechanger onderzoekt de vernieuwing in producten, product-dienstsystemen en business-modellen die mogelijk wordt door het toepassen van smart industry technologieën.

Smart Production – de flexibele fabriek dankzij digitalisering
Dit onderdeel onderzoekt de vernieuwing die nodig is om geautomatiseerde productie mogelijk te maken van kleine series en enkelstuks. De gamechanger hier is de flexibele fabriek, met als ideaalbeeld metropolitan manufacturing: kleine universele fabrieken in of bij steden waar uiteenlopende soorten producten op maat worden geproduceerd en later weer uit elkaar gehaald kunnen worden.

Smart Technologies – Systems of systems & blockchain
Deze gamechanger betreft de vernieuwing in de technologische basis onder smart industry; dus ICT-infrastructuur, data-uitwisseling, software, nieuwe sensoren, precisie- en procestechnologie. Dit is de harde technologische bodem die nodig is om smart industry tot een succes te maken.

Smart Reponse – Maatschappelijke impact op smart jobs & skills
Deze gamechanger betreft de maatschappelijke impact van de versnelling van de digitalisering in een breed perspectief en het slim en veilig omgaan met en anticiperen hierop als maatschappij en individu.

Lees meer over deze route in het Portfolio voor Onderzoek en Innovatie.

 

Boegbeeld
Jan Post (Topteam HTSM)
Egbert-Jan Sol (TNO)

Contact
Egbert-Jan Sol
egbert-jan.sol@tno.nl

Gerelateerde NWA-vragen