Belang van de route

De digitalisering en automatisering van onze industrie rolt over ons heen. Internationaal spreekt men over de vierde industriële revolutie. Het is een combinatie van digitalisering, koppelingen van intelligente systemen en nieuwe technologieën waardoor productieprocessen in de industrie en uiteindelijk businessmodellen en consumptiepatronen ingrijpend wijzigen. De stip op de horizon is het foutloos en in één keer goed produceren van enkelstuks (N=1). Maatwerkproducten voor de prijs van het massaproduct. Deze sterk geautomatiseerde enkelstuks productie zal plaatsvinden nabij de eindklant. Productie keert terug naar Nederland.

Tegelijkertijd zien we de opkomst van personalisatie en “servitization”. Klanten betalen voor gebruik in plaats van bezit en de oorspronkelijke productfabrikanten ontwikkelen zich tot klant specifieke dienstleverancier met digitale marktplaatsen (platforms) en een bijbehorend hardware product waarmee die oplossing kan worden gebruikt. Toeleveranciers, ooit de goedkoopste leverancier van een onderdeel, nemen het gehele productieproces van het hardware product over. Dit alles heeft impact op onze complete economie en heeft consequenties voor onze maatschappij en werkgelegenheid. Als Nederland het spel op tijd en slim speelt biedt deze ontwikkeling een banenmotor van de toekomst. Door de versnelling van de digitalisering vereist dit meer dynamiek en synergie in diverse wetenschappelijk onderzoekgebieden.

Nederland heeft goede mogelijkheden om de vierde industriële revolutie ontwikkeling om te zetten in kansen en op specifieke onderwerpen een toonaangevende positie op te bouwen.

Uitkomsten routeworkshops van 3 en 23 maart jl.

Contact

Heeft u vragen over de route dan kunt u per e-mail contact opnemen met Egbert Jan Sol.